Veel gestelde vragen

1. Vragen over het planten van fruitbomen

1.1. Geschikte grondsoorten

Kan fruit overal geplant worden of gedijt de fruitboom alleen maar in bepaalde grondsoorten?
In het Groene Hart hebben we vaak te maken met klei, veen en klei op veen gronden. Vaak komen hier ondoorlatende lagen in voor, welke gebroken dienen te worden. Hierdoor kan het water weg, wat nodig is omdat bomen een hekel hebben aan natte voeten. Zorg voor een voldoende ruim plantgat en verbeter vaste grond met wat tuingrond of eventueel wat zand. Omdat pitvruchten - appel en peer - om een kalkrijke bodem vragen, zult u bij de zure veengrond ook moeten helpen door tuingrond toe te voegen. Fruit verlangt ook altijd een plek waar licht en lucht voldoende aanwezig zijn,dus voldoende plantafstand in acht nemen. Bij hoogstambomen moeten ook altijd boompalen geplaatst worden, daar ze anders scheef waaien. Bij beweiding tevens beschermen met een zware boomkorf van 1,50 m hoog, met een maaswijdte van 4,5 x 4,5 cm.

1.2. Fruit in eigen tuin 

Welke factoren zijn van belang om als amateur, als liefhebber, fruit in eigen tuin te kunnen kweken?
Vraag het aan een deskundige want er moet aandacht besteed worden aan onderlinge bestuiving, onderstam, ziekteresistentie e.d.

1.3. Fruit in een kleine tuin 

Welke alternatieven zijn er om toch fruit te kunnen planten als je over slechts een kleine tuin beschikt?
Als de zon flink in uw tuin terecht kan en er geschikte grond beschikbaar is, moet u bij appel en peer denken aan snoerboompjes. Door snoeien houdt u deze zwakgroeiende boompjes in bedwang. Kleinfruit in de vorm van bessen, frambozen en aardbeien vormen eveneens een geschikt alternatief.

1.4. Resistente fruitrassen 

Welke fruitrassen zijn redelijk resistent tegen ziekten en plagen?
Appel: Alkmene, Holsteiner Cox¹s, Jan Steen, Jac Lebel, Glorie van Holland.
Handpeer: Legipont (behalve tegen schurft), Conference, Emile d¹Heyst, Williams Duchess.
Stoofpeer: Gieser Wildeman, Winterrietpeer, Provisiepeer.
Pruim: Opal, Reine - Claude d'Althan.

2. Vragen over het onderhoud van fruitbomen

2.1. Snoeitijd

Wanneer moet ik appel- en perenbomen snoeien?
Pitvruchten in rusttoestand, als er geen blad meer aan de bomen zit.

Wanneer pruimen- en kersenbomen snoeien?
Steenvruchten snoeien in de groeiperiode na de pluk.

Wanneer snoeien we notenbomen?
In augustus, begin september.

2.2. Loten trekken 

Wat betekent "lotentrekken" en hoe doe ik dat?
De scheuten, die op de snoeiwonden groeien, kunnen we beter voor de langste dag tegen de groeirichting in aftrekken.

2.3. Pruimen dunnen 

Wanneer en waarom moet ik "pruimen dunnen"?
Ik ben juist blij dat de boom zo vol met pruimen hangt.

Hoe moet ik pruimen dunnen?
Als er te veel vruchten blijven hangen, blijven ze te klein en worden ze niet zo goed van smaak. Tien pruimen op 1 meter (vier vingers tussen twee vruchten). Dunnen is vooral nodig bij Opal en Victoria.

2.4. Bestrijdingsmiddelen 

Zijn bestrijdingsmiddelen bij fruit echt onmisbaar?
De consument verwacht in de winkel 100% gaaf fruit tegen een lage prijs. Om dit te bereiken zal in de reguliere fruitteelt gespoten worden met bestrijdingsmiddelen. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen heeft een aantal nadelen. Zo kunnen restanten van bestrijdingsmiddelen achterblijven op het fruit, in het milieu terecht komen etc. Daarom gebruikt een ecologische teler helemaal geen vergif. In plaats daarvan probeert hij schade te voorkomen door bijvoorbeeld een juiste rassenkeuze en gebruik van natuurlijke middelen (bijv. met roofmijten en lijmbanden). Toch zal de fruitopbrengst en het uiterlijk daarvan vaak minder zijn dan in de reguliere fruitteelt. Het is niet noodzakelijk om bestrijdingsmiddelen te gebruiken, als de consument bereid is om een meerprijs te betalen voor ecologisch fruit met kleine aantastingen.

3. Overige vragen

3.1. Junirui

Al mijn appels vallen van de boom, wat kan dit zijn?
In de zomer kan dit de zgn. "junirui" zijn. Bij sterke groei van jonge bomen wel eens te sterke rui. Soms late val, dit is een raseigenschap.

3.2. Verdikking 

Wat betekent toch die verdikking in de stam van een fruitboompje op 15 á 20 cm. boven de grond?
De verdikking onder in de stam van een fruitboom wijst op een enting, een copulatie, die daar door de fruitkweker is aangebracht. Twee houtdelen zijn daar opzettelijk met elkaar verbonden om te vergroeien. Bij een fruitboom betreft het een onderstam met het daarop geënte fruitras.

3.3. Enten 

Waarom worden fruitbomen gekweekt (veredeld) door te enten?
Als men pitten zaait uit bijvoorbeeld een Elstar-appel, komen er wel appelboompjes van, maar de vruchten van deze nieuwe boompjes zijn niet precies gelijk aan de Elstar-appel. De nakomelingen bij zaaien komen dus niet ras-echt terug. Wil men de Elstar vermenigvuldigen, dan zal men zijn toevlucht nemen tot enten. Wil een fruitboomkweker b.v. Elstar-bomen, dan zal hij enten) nemen van de Elstar en deze gaan enten op een appelonderstam van een gewenste groeikracht.

3.4. Fruitsoorten in de winkel 

Waarom zijn er zo weinig appel- en perenrassen in de winkel/super te koop?
Het oog van de verwende consument valt op mooi. De allermooiste vruchten vinden een goede afzet. Naast mooi moet vruchten ook goed smaken. Die eigenschappen treffen we bij de appels aan in Elstar en Jonagold en bij de peren in Conference en Doyenne du Comice. Bij het vroegere hoogstamfruit trof men een keur van rassen en dus smaken aan. Om de diversiteit van rassen te behouden zet de Vereniging Hoogstamfruit Groene Hart zich o.a. in voor behoud van hoogstamfruitbomen.

3.5. Smaak 

Je hoort nogal eens zeggen: "Het fruit smaakte vroeger lekkerder". Is dat zo?
Tienduizenden kruisingen van het beste fruit met het beste fruit (de edelste vader, het stuifmeel, met de edelste moeder, de stamper) hebben tot verbetering van het Nederlandse fruitassortiment geleid. Toch valt de smaak van het fruit uit de winkel vaak tegen. Wat is daar de oorzaak van? Vaak wordt dit veroorzaakt door te vroeg plukken om langer te kunnen bewaren. Echter het rijpingsproces is dan nog niet ver genoeg gevorderd voor een goede smaak. Bij te lange bewaring treed "sleetsheid" op, wat ook een nadelige invloed heeft op de smaak.

Additional information